Dobrý den, posílám již jednou odeslaný dotaz ze dne 19.3. S pozdravem Monika Francová CS Kolín: Dobrý den, obracím se na Vás s problematikou „dutin“, na kterou jsem nenašla odpověď v dotazech – ve vyhlášce 306/2012 Sb. je uvedeno – cituji – Bowie-Dick test – je testem….atd. V případě sterilizace ZP s dutinou se musí kontrola provádět vždy s použitím zkušebního tělesa podle určené normy….atd.Prosím, o kterou normu se konkrétně jedná?? Nenašla jsem existující podklad v normách pro sterilizaci, diskutujeme o tom s kolegyněmi, které nepoužívají dutá tělíska pro BD s odvoláním na normy. Předem děkuji za odpověď Francová

Použití BD testu definuje ČSN EN 285+A2 v čl.8.22 a 17.2.2., kde se odvolává na EN 867-3. Ta byla nahrazena ČSN EN 11140-3 a jako alternativní BD test ČSN EN 11140-4 ( Pro EU). Pozor, existuje i US provedení EN 11140-5, test musí být označen.

V případě dutinového BD testu je třeba vycházet z normy ČSN EN 867-5 se všemi požadavky na provedení a označení tělesa a expoziční dobu indikátoru uvedené v čl.6.3.1. a 4.6.8.

Viz také: http://www.bmt.cz/Data/files/legislativa/kontrola_sterilizace_v1_10.pdf

 

Pavel Filouš

Scherex

1 thoughts on “Dobrý den, posílám již jednou odeslaný dotaz ze dne 19.3. S pozdravem Monika Francová CS Kolín: Dobrý den, obracím se na Vás s problematikou „dutin“, na kterou jsem nenašla odpověď v dotazech – ve vyhlášce 306/2012 Sb. je uvedeno – cituji – Bowie-Dick test – je testem….atd. V případě sterilizace ZP s dutinou se musí kontrola provádět vždy s použitím zkušebního tělesa podle určené normy….atd.Prosím, o kterou normu se konkrétně jedná?? Nenašla jsem existující podklad v normách pro sterilizaci, diskutujeme o tom s kolegyněmi, které nepoužívají dutá tělíska pro BD s odvoláním na normy. Předem děkuji za odpověď Francová”

  1. ČSN EN 867-5 (847121)
    Nebiologické systémy pro použití ve sterilizátorech – Část 3: Specifikace indikátorů a zkušebních těles pro zkoušku výkonu malých sterilizátorů typu B a typu S

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *