Odkaz na: Komplexní materiál pro validaci parních sterilizačních procesů

icko1Dle nabídky a dohody byl zaslán pro informaci odborné veřejnosti text do Aktualit webu CSS a link na stažení souboru.

http://www.scherex.cz/ke-stazeni/

Pavel Filouš, manager fy Scherex, s.r.o.

Komplexní materiál pro validaci parních sterilizačních procesů

 Vstupem vyhlášky 306/2012 do platnosti akcentoval požadavek na validaci sterilizačních a mycích procesů na Centrálních sterilizacích a Sterilizačních centrech.
Při kontaktu s uživateli ale i dozorovými orgány zjišťujeme, že „Validace“ je velmi často používaný termín, ovšem málokdo ví, co proces validace obnáší. V ČR není zpracován žádný komplexní materiál, který by podrobně popsal postupy a detaily, teorii a účel, praktické postupy i rozsah dokumentace. Tedy to, co v normách uvedeno není.
Firma Scherex se dlouhou dobu zabývá edukační činností a v rámci těchto aktivit se rozhodla na vlastní náklady nechat přeložit volně dostupný materiál od Německé společnosti pro nemocniční hygienu a dát tento text k dispozici všem, kteří projeví o tuto problematiku zájem. Materiál pochází z r. 2009, v té době však už byly v platnosti aktuálně platné normy. Nyní předkládá první materiál – „Doporučení pro validaci a rutinní kontrolu sterilizačních postupů při sterilizaci zdravotnických prostředků sytou vodní parou“. Následovat budou další překlady. Je nutné zdůraznit, že materiál NESMÍ být využíván ke komerčním účelům a stáhnout si ho lze pouze pro vlastní potřebu. Materiál není nikterak zavazující; jde, jak již z názvu vyplývá, o doporučení. Přesto, vzhledem k tomu, že byl zpracován několika špičkovými odborníky, lze ho jen doporučit.

1 thoughts on “Odkaz na: Komplexní materiál pro validaci parních sterilizačních procesů”

  1. komplexní materiál pro validaci parních sterilizačních procesů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *