Dobrý den, prosím o vysvětlení: 1. zda je přípustné dle vyhl. 306/2012 Sb. používat v ambulantních ordinacích parní sterilizátory, které jsou starší výroby (např. PS Exacta) a nemají v programovém vybavení BD test a případně vakuový test? Pozn. ve vyhl. bod IV.III. odst. 6 tabulka je napsáno, že je tento test povinný, naopak v bodě IV.VIII odst. 2 c) je uvedeno, že se úspěšnost sterilizace dokládá vyhodnocením BD testu, je-li v programovém vybavení přístroje. Který údaj uvedený ve vyhl. je tedy platný?2. Které odbornosti patří do chirurgických oborů? Děkuji za odpověď.

K dotazu č.1 sděluji: pokud sterilizační přístroje byly v provozu před platností vyhlášky č. 195/2005 Sb., kde požadavek B.D.testu   byl  stanoven, je možné je používat  v ambulantní složce.Pro přístroje zakoupené a uvedené do provozu po 1.10.2012 je tato povinnost  rovněž daná.

2) Chirurgické obory- lékařské obory, které používají chirurgických metod  léčení, operace. Zahrnují mnoho podoborů, např.gynekologie-porodnictví, ORL, oční   lékařství, stomatologie atd. Přehled o odbornostech –  Vyhl.č.185/2009 Sb o oborech specializačního vzdělávání lékařů, zubních lékařů a farmaceutů a oborech certifikovaných kurzů, ve znění vyhl. č. 361/2010 Sb. a vyhl. č. 286/2013 Sb.

RNDr. Jaroslava Zelenková

 

2 thoughts on “Dobrý den, prosím o vysvětlení: 1. zda je přípustné dle vyhl. 306/2012 Sb. používat v ambulantních ordinacích parní sterilizátory, které jsou starší výroby (např. PS Exacta) a nemají v programovém vybavení BD test a případně vakuový test? Pozn. ve vyhl. bod IV.III. odst. 6 tabulka je napsáno, že je tento test povinný, naopak v bodě IV.VIII odst. 2 c) je uvedeno, že se úspěšnost sterilizace dokládá vyhodnocením BD testu, je-li v programovém vybavení přístroje. Který údaj uvedený ve vyhl. je tedy platný?2. Které odbornosti patří do chirurgických oborů? Děkuji za odpověď.”

  1. Dobrý den, prosím mohla by jste mi ještě sdělit, kde najdu odkaz pro tuto ,,výjimku“, že u PS, které byly uvedeny do provozu před rokem 2005, se tedy nemusí provádět BD test? Myslela jsem, že pokud je schválena novel. vyhlášky (nyní vyhl. 306/2012 Sb.) a není zde uvedena takto přesně definovaná výjimka, tak tato vyhláška nabývá účinnosti stanoveným dnem (v platném znění). Děkuji za odpověď.

  2. Pokud vyhláška č. 306/2012 Sb. v příloze č. 4, čl. IV.III., odst. 6.1.1 stanoví, že pro určité parametry parní sterilizace je BD-test povinný, pak ustanovení čl. IV.VIII., odst. 2c) s tímto požadavkem není v rozporu. Předmětné ustanovení jinými slovy říká, že BD-test se provádí, pokud se sterilizuje při parametrech 121 °C / 20 min a 134 °C / 4, 7, a 10 min. BD-test se nemusí provádět při parametrech sterilizace 134 °C / 60 min (inaktivace prionů ve spojení s alkalickým mytím).
    Na druhou stranu z jiných všeobecných ustanovení je možné dovodit, že uživatel je v zásadě povinen vhodným způsobem provádět denní monitorování způsobilosti sterilizačního přístroje a tak BD-test u jakékoliv parní sterilizace je prakticky nutností.
    Pokud přesto nějaký přístroj nemá ve svém programovém vybavení BD-test a je-li účelné ho používat ke sterilizaci při parametrech, pro které vyhláška stanoví BD-test jako povinný, je možné postupovat nanejvýš podle § 17 odst. 5 zákona č. 258/2000 Sb.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *