Dobrý den, pracuji jako ortodont, chtěla bych se zeptat, zda musím při práci v ústech pacienta používat rukavice, a jestli po použití a nasazení nových jednorázových rukavic stačí omytí rukou desinf.mýdlem nebo je nutno provést hygienickou desinfekci rukou. Kdy je nutno provést chirurgickou desinfekci rukou. Děkuji Marta Novotná

Každé ošetření pacienta, kde přicházíme do styku s biologickým materiálem a tudíž hrozí přenos infekčního agens, musí být bezpodmínečně prováděno s jednorázovými rukaviceni. Nejde pouze o ochranu pacienta, ale i ošetřujícího. I drobný defekt pokožky rukou může fungovat jako významná brána vstupu pro případnou infekci.

Po odložení rukavic doporučuji VŽDY provést hygienickou dezinfekci a následné mytí rukou, i když to metodický pokyn pro ošetření pokožky rukou nařizuje pouze v případě, že došlo k poškození rukavic, nebo k přímému kontaktu pokožky rukou s biologickým materiálem.

Někdy si totiž vůbec nemusíme poškození celistvosti rukavic všimnout.

Na trhu existují i mycí a dezinfekční prostředky, které zajišťují mechanickou očistu a dezinfekci rukou ( pouze hygienickou!!!!) v jednom kroku.

Např. fa Ecolab má takový prostředek pod názvem SKINMAN SCRUB.

 

Chirurgickou dezinfekci rukou a použití jednorázových sterilních rukavic je nutno použít při zákrocích, kdy jde o porušení integrity kůže nebo sliznic pacienta. Ve stomatologii se jedná o zákroky, kdy invazivně narušujeme sliznici měkkých tkání v ústech pacienta.

RNDr. Jana Utěkalová, Medinsafe consulting s.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *