Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli by se dala použít dvoustupňová desinfekce na nástroje v ortodoncii.některé nástroje se častou sterilizaci ničí a tento postup se mi zda šetrnější.

Vážená paní doktorko,

Požadavky pro dekontaminaci zdravotnických prostředků upravuje vyhláška 306/2012 Sb.

Ta uvádí, že vyšší stupeň dezinfekce a dvoustupňová dezinfekce jsou určeny pouze pro zdravotnické prostředky, které nelze žádnou dostupnou metodou sterilizovat. V zásadě se tyto metody využívají pouze pro dekontaminaci některých endoskopů.

Všechny ostatní nástroje vstupující do dutin, které mohou narušit integritu kůže či sliznice, musí být před použitím sterilizovány.

Předpokládám, že výrobce nástrojů, které v ortodoncii používáte , deklaruje snášenlivost nástrojů vůči parametrům parní sterilizace. Pokud je možné nástroje sterilizovat, není možné pro jejich dekontaminaci použít vyšší stupeň dezinfekce.

Navíc tato metoda je natolik náročná na provedení, kontrolu a dokumentaci, že by v běžné ambulantní praxi ortodonta byla jen stěží proveditelná.

Z výše uvedeného tedy plyne, že jedinou metodou pro dekontaminaci stomatologických nástrojů- včetně ortodontických, je sterilizace.

 

RNDr. Jana Utěkalová

MEDINSAFE consulting s.r.o.

RNDr. Jana Utěkalová

E-mail:    medinsafe@medinsafe.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *