Dobrý den, otvírám si malý kosmetický salón v Praze .Jedna z mých podmínek k provozování pedikúry je sterilizátor. Bylo mi umožněno hygienickou stanicí sterilizovat za určitých podmínek mimo provozovnu.Zajímalo by mne zda mohu sterilizovat v parním sterilizátoru ,který používají na místní nejmenované poliklinice,pakliže ne, prosím o vysvětlení proč. Moc děkuji Boháčková

Sterilizace předmětů ve sterilizačních obalech v kosmetické praxi v externím zdravotnickém zařízení je možná. Je však třeba uzavřít smlouvu s prokazatelně kvalifikovaným zařízením, které provozuje pravidelně servisovaný a validovaný sterilizátor. Sterilní materiál je nutno od sterilizujícího pracoviště převážet v ochranných obalech (( uzavřená přepravka, krabice, bedna) a skladovat v provozovně tak, aby nedošlo k jeho poškození či znečištění. Materiál lze použít pouze do stanovené doby exspirace.

Ivan Kareš

1 thoughts on “Dobrý den, otvírám si malý kosmetický salón v Praze .Jedna z mých podmínek k provozování pedikúry je sterilizátor. Bylo mi umožněno hygienickou stanicí sterilizovat za určitých podmínek mimo provozovnu.Zajímalo by mne zda mohu sterilizovat v parním sterilizátoru ,který používají na místní nejmenované poliklinice,pakliže ne, prosím o vysvětlení proč. Moc děkuji Boháčková”

  1. Zde je nutno ještě připomenout, že podle vyhlášky 306/2012 Sb., příloha IV, článek IV.I., odstavec 2 je nutné, aby takovýto provozovatel sterilizace (sterilizace zdravotnických prostředků pro externí pracoviště) měl zavedený a certifikovaný systém managementu kvality.

    Ing. Lenka Žďárská
    BMT Medical Technology s.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *