Dobrý den, mám dotaz ohledně sterilizátoru Statim 2000S. Při výkladovém semináři k vyhlášce č. 306/2012 uvedla dr. zelenková, že BD test je nutno provádět i při flash sterilizaci, ale tento sterilizátor ho nemá v přistrojovém vybaveni. Znamená to, že ho dle platné legislativy nelze používat? Děkuji za odpověď.

Ze znění tabulky v čl. IV.III.6.1.1 přílohy č. 4 vyhlášky č. 306/2012 Sb. lze usuzovat, že ke sterilizaci ve zdravotnictví lze použít pouze takový přístroj, který je schopen provést BD-test. (BD-test není stanoven pouze u přístrojů, které jsou určeny výhradně pro inaktivaci prionů s programem 134 °C / 60 min).

Jediný způsob, jak předmětný přístroj legalizovat pro používání ve zdravotnictví, je požádat o povolení podle § 17 odst. 5 zákona č. 258/2000 Sb:

„Jiný způsob sterilizace může osoba poskytující péči použít jen na základě povolení příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví. V žádosti o povolení uvede osoba poskytující péči způsob sterilizace a průkaz jeho účinnosti.“

Ještě malé upřesnění ke shora uvedené informaci z výkladového semináře.

BD-test pochopitelně není možné provést na tzv. programu „flash“. To ale neznamená, že by přístroj s cyklem „flash“ ve svém programovém vybavení neměl disponovat zkušebním programem BD-test.

Ing. Zdeněk Švéda

BMT Medical Technology s.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *