Dobrý den. Dotaz je z oblasti – „Čistota prostředí na operačních sálech“. 1) Jaký typ prostoru dle ČSN EN ISO 14644 je určen pro operační výkony na otevřené kosti? 2) Jaký je pro tento prostor (mám na mysli celkově prostor vlastního operačního sálu) maximální limit koncentrace pro částice větších nebo rovno 0,5µm a pro částice větších nebo rovno 5µm (za klidu) 3) Jaký je pro tento prostor doporučený limit pro mikrobiologickou kontaminaci KTJ/m3 (za klidu) 4) Které konkrétní výkony spadají pod „Výkony na otevřené kosti“ (např. implantace kostní tkáně, náprava zlomeniny, TEP?)?, a v které normě, směrnici či jiném právním předpisu tyto výkony najdu? Děkuji za odpověd. S úctou Martin Hlobil.

Podle charakteru činnosti jsou zdravotnická pracoviště zařazována do tříd čistoty. V každé třídě čistoty musí být splněna určitá kriteria, která mohou být kontrolována. Od roku 1984 se pro zařazení do tříd čistoty užívá směrnice PIC PH 1/84 (Pharmaceutical Inspection Convention). Podle této směrnice jsou prostředí dělena na třídy čistoty A, B, C a D podle maximálně přípustného počtu životaschopných mikroorganismů v jednom metru krychlovém vzduchu. Třídy čistoty podle maximálního počtu životaschopných mikroorganismů dle PIC PH 1/84, FED-STD-209E, VYR-7 Čisté prostory (Věstník SÚKL č. 6/1997) a podle evropských požadavků Pokyny EK EudraLex – Volume 4 Good manufacturing practice (GMP) Guidelines, Annex 1 Manufacture of Sterile Medicinal Products uvádím pro přehlednost v tab. 1. V tabulce dále uvádím příkladové místnosti zařazené podle tříd čistoty z publikace  Nozokomiální nákazy II (Šrámová H. a kol., Maxdorf 2001).

Třída čistoty

Max. počet částic/m3

Max. přípustný počet životaschopných mikroorganismů/m3

Kategorie místností podle třídy čistoty

> 0,5 µm

< 5 µm

A

3 530

0

< 1

superaseptický operační sál

B

35 300

0

5

C

353 000

2 000

100

aseptický i septický operační sál

D

3 530 000

20 000

500

zákrokový sál, diagnostická pracoviště

Doporučené limity pro mikrobiologickou kontaminaci čistých prostor ve stavu „za provozu“ uvedené ve VYR 32 – Pokyny pro správnou výrobní praxi – Doplněk 1, verze 1 – Výroba sterilních léčivých přípravků (platnost od 1.3.2009) uvádí hodnoty uvedené v následující tabulce.

Třída čistoty

Max. přípustný počet životaschopných mikroorganismů/m3

Kategorie místností podle třídy čistoty

A

< 1

superaseptický operační sál

B

10

C

100

aseptický i septický operační sál

D

200

zákrokový sál, diagnostická pracoviště

SZD se řídí v rámci kontroly výše uvedenými odkazy. ISO 14 644 1-9 / Čisté prostory a příslušné řízené prostředí, specifikace 1-9, není ve stávajících předpisech uváděná a jako norma má obecně doporučující charakter a zatím není harmonizovaná.

S dotazem na „výkony na otevřené kosti“ se obraťte na Českou ortopedickou společnost, OOVZ tyto požadavky neurčuje.

RNDr. Zelenková a Dr. Klánová

1 thoughts on “Dobrý den. Dotaz je z oblasti – „Čistota prostředí na operačních sálech“. 1) Jaký typ prostoru dle ČSN EN ISO 14644 je určen pro operační výkony na otevřené kosti? 2) Jaký je pro tento prostor (mám na mysli celkově prostor vlastního operačního sálu) maximální limit koncentrace pro částice větších nebo rovno 0,5µm a pro částice větších nebo rovno 5µm (za klidu) 3) Jaký je pro tento prostor doporučený limit pro mikrobiologickou kontaminaci KTJ/m3 (za klidu) 4) Které konkrétní výkony spadají pod „Výkony na otevřené kosti“ (např. implantace kostní tkáně, náprava zlomeniny, TEP?)?, a v které normě, směrnici či jiném právním předpisu tyto výkony najdu? Děkuji za odpověd. S úctou Martin Hlobil.”

  1. Podle mého soudu mají být tzv. „výkony na otevřené kosti“ prováděny na superaseptickém operačním sále, optimálně s laminárním prouděním vzduchu v operační zóně.
    Ivan Kareš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *