Dobrý den. Náš nový autokláv nesplňuje podmínku pro tlakový test (dle VYR-34 a ČSN EN 285: V žádném případě nesmí být větší než 0,13kPa/min). Bylo zjištěno v jednom případě, že během jedné minuty došlo k nárůstu o 0,4 kPa. Výrobce však uvádí pro vakuový test podmínku 1,3 kPa během 10 min, kterou s novým autoklávem splníme a dle výrobce je tak vše v pořádku. Jedná se ale o přípustný výklad normy? Děkuji za odpověď

Článek 18.3.3 normy ČSN EN 285+A2 stanoví postup provádění zkoušky pronikání vzduchu (tzv. vakuové zkoušky) následovně: Po evakuaci komory na alespoň 7 kPa je zařazena nejprve (vyrovnávací či stabilizační) fáze zkoušky v délce trvání 5–10 min, kdy se nezapočítává nárůst tlaku a teprve pak následuje měřicí fáze zkoušky v délce trvání 10 min, kdy se nárůst tlaku započítává. A to tak, že se hodnotí celkový nárůst tlaku za dobu 10 min. To znamená, že ojedinělé výkyvy rychlosti nárůstu tlaku, i kdyby přesahovaly hodnotu 0,13 kPa/min, se neberou u úvahu.

Pokud tedy celkový nárůst tlaku během 10 min měřicí fáze zkoušky nepřekročí hodnotu 1,3 kPa, i kdyby v tomto intervalu rychlost nárůstu tlaku ojediněle překročila hodnotu 0,13 kPa/min, je zkouška vyhovující.

Poznámka: Článek 8.2.3 normy stanoví požadavek pro pronikání vzduchu na hodnotu 0,13 kPa/min. To je ale pouze zkrácené matematické vyjádření shora stanoveného postupu provádění zkoušky.

 

Ing. Zdeněk Švéda

BMT Medical Technology s.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *