Dobrý den, jaký právní předpis stanoví, kdo může provádět kontrolu sterilizace? Můžeme jako mikrobiologická laboratoř provádět kontr. účinnosti sterilizačních přístrojů pomocí biologických indikátorů v terénu např. u praktickách lékařů? Máme ISO 9001:2000, NASKL I, II, provádíme EHK na kontrolu sterilizace. Ve vyhlášce 306/2012 se hovoří, že kontr. sterilizace provádějí pověřené osoby(OOVZ, ZÚ a držitelé autorizace). Ještě doplním, že kontrolu provádíme se souhlasem OOVZ. Děkuji za odpověď

Hezký den,

kontrolu sterilizace ve smyslu vyhlášky č.306/2012 Sb. může kromě ZÚ a  OOVZ  provádět také autorizovaná osoba dle zákona č.258/2000 Sb. v platném znění, § 83a , písm. e. Obecně Vámi zmiňovaná základní norma popisuje model řízení a organizace práce a souhlas OOVZ nenahrazuje požadavky stanovené  právním předpisem. Informaci  o podmínkách pro udělení autorizace podle zákona č.258/2000 Sb ve znění pozdějších předpisů  najdete na stránkách SZÚ. MZ ČR pověřilo SZÚ prováděním autorizace podle ustanovení  § 80 odst.1 písm.l) výše uvedeného zákona.

S pozdravem  RNDr. Jaroslava Zelenková

1 thoughts on “Dobrý den, jaký právní předpis stanoví, kdo může provádět kontrolu sterilizace? Můžeme jako mikrobiologická laboratoř provádět kontr. účinnosti sterilizačních přístrojů pomocí biologických indikátorů v terénu např. u praktickách lékařů? Máme ISO 9001:2000, NASKL I, II, provádíme EHK na kontrolu sterilizace. Ve vyhlášce 306/2012 se hovoří, že kontr. sterilizace provádějí pověřené osoby(OOVZ, ZÚ a držitelé autorizace). Ještě doplním, že kontrolu provádíme se souhlasem OOVZ. Děkuji za odpověď”

  1. Odpověď na otázku, jaký právní předpis stanoví, kdo může provádět kontrolu sterilizace (a také kdo nesmí), je nutné hledat v ustanoveních zákona č. 258/2000 Sb., a to v: § 83a odst. 1 písm. e), § 86 odst. 5 a § 92 odst. 3.

    „Kontrolou“ v tomto smyslu je třeba rozumět odborná měření a zkoušky. Pozor, nezaměňovat s dozorem v oblasti sterilizace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *