Dobrý den, prosím o vysvětlení používání vinyl, latex a nitril rukavic ve zdravotnictví.Jak poznám, že nitril rukavice se mohou používat na práci s cytostatiky? Jaká označení na krabičce musí být? Děkuji za vaši odpověď.

Na originálních obalech rukavic je uvedeno pouze materiálové složení, tedy zda jsou latexové, nitrilové či vinylové. Z materiálové povahy výrobků se odvozuje jejich použití:

latexové – přírodní upravený produkt s dobrými bariérovými vlastnoastmi, odolný proti alkoholu, vhodné pro práci s cytostatiky, pro výkony s vysokým rizikem infekce, dlouhé výkony

nitrilové – speciálně tam, kde je zvýšené riziko vystavení se účinkům chemikálií ( též cytostatik ), jsou pružné, alergie nebyly zaznamenány

vinylové – bariérová integrita velmi slabá, jsou nepoddajné, malá dotyková citlivost, samotný vinyl ( v podobě PVC ) je potenciálně nebezpečný; rukavice jsou náchylnější k propíchnutí a natržení. Vhodné ke krátkým výkonům s nízkým rizikem kontaminace krví či tělními tekutinami, pro práci s čistícími prostředky.

Ivan Kareš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *