Dobrý den. Jakou životnost mají sterilizační přístroje používané ve zdravotnictví.

Životnost zdravotnického prostředku je povinen výrobce stanovit a v průvodní dokumentaci ji uvést, pokud je z jakýchkoliv důvodů nějak konkrétně omezená (např. degradací materiálů, počtem nebo intenzitou použití prostředku, pevně danou životností důležitého komponentu prostředku ap.). Z toho pak ale vyplývá další požadavek pro prostředek, a to, že prostředek s takto pevně stanovenou životností po jejím vyčerpání není možné dál používat a musí být vyřazen či zlikvidován.

Pokud je nám známo, tak pevnou životnost u sterilizačních přístrojů výrobci nestanovují.

Životnost je pak dána nepřímo ostatními vlivy:

– intenzitou používání přístroje a kvalitou údržby a servisu, – dostupností náhradních dílů a servisní podpory ze strany výrobce, – neopravitelnými defekty nebo vyčerpáním únavového namáhání tlakové nádoby v případě sterilizátorů s tlakovým zařízením, – rozhodnutím uživatele po vyčerpání 10leté lhůty odpovědnosti výrobce za škodu způsobené vadou výrobku (viz zákon č. 59/1998 Sb.), – morálním zastaráním přístroje nebo nutností jeho vyřazení z používání z důvodu neplnění nových legislativních požadavků ap.

Podle našich zkušeností by praktická životnost sterilizačních přístrojů se zohledněním výše uvedeného mohla být nad hranicí 10 let.

 

Ing. Zdeněk Švéda

BMT Medical Technology s.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *