Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na použití testů na CS. Jedná se o parní sterilizátor, ve kterém denně používáme VT, BWDT(rám). Vtomto sterilizátoru sterilizujeme duté nástroje. Do každého cyklu vkládáme testy dle objemu komory. Je nutné do každého cyklu (program laparo) vložit i test Helix ? Která norma to určuje? Je nutné používat tělísko Helix i ve form. sterilizátoru, ve kterém se sterilizují hadice?

Testy sterilizace vložené do sterilizační komory podle jejího objemu poskytnou informaci o podmínkách v místě, kde byly uloženy.  (Např. mezi kontejnery).  Z principu nemohou dát výpověď o tom, zda bylo v  obalu kde je instrumentárium uloženo, dosaženo takových podmínek, které zaručují dostatečný průnik páry do dutin nástrojů. To lze v současné době prokázat pouze PCD tělísky (např.Vámi zmíněný Helix). To znamená, že do každého  sterilizačního cyklu, ve kterém se sterilizují dutiny je třeba použít i dutinový test. Zmiňuje se o tom v čl. 7.4 norma ČSN EN 15882, která definuje PCD tělíska jako „makety“ sterilizovaných nástrojů a také právo uživatele si zvolit takové testy, které nejlépe odpovídají charakteru sterilizované vsázky (čl.6) Nově to zavádí také novela vyhlášky 195.

Generelně: Pokud sterilizujeme jednoduché nástroje a jedná se o povrchovou sterilizaci na sítech, absolutně vyhovující jsou testy tř 4-6. Jestliže ovšem sterilizujeme komplexní nástroje s dutinami event. hadice,  potřebujeme znát výsledky působení média v dutinách a ty nám běžné testy nejsou schopny poskytnout. Zde je nutno použít dutinové testy a je lhostejné, zda se jedná o parní, FO nebo EO procesy.

Pavel Filouš, Scherex s.r.o, pf@scherex.cz


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *