Dobrý den, ke zřízení ordinace psychiatra potřebuji mít schválený provozní řád. Jaké jsou požadavky na dezinfekci prostor, pokud zde nedochází k odběru biologického materiálu, ani provádění parenterálních zákroků..? Dle vyhlášky 195/2005 stačí používat dezinfekční přípravky pouze k úklidu WC? A je nutné oděv lékaře prát v prádelně? Děkuji za odpověď

V ordinacích psychiatrů jsou kromě jiného prováděny injekční aplikace léčiv, takže pravidelná dezinfekce pracovních a skladovacích ploch a povrchů by měla být nezbytnou součástí provozu tohoto pracoviště. Taktéž by měl mít personál ordinace k dispozici přípravek na dezinfekci rukou.

Praní prádla upravuje příloha č. 4 k vyhlášce MZ ČR č.195/2005 Sb., v platném znění, kde je uvedeno, že prádlo ze zdravotnických zařízení jak v lůžkové, tak ambulantní složce se pere výhradně v provozovnách, které mají k tomuto účelu uzpůsobený režim a nedochází ke křížení zdravotnického prádla s prádlem ostatním – nezdravotnickým.

K upřesnění informací doporučuji kontaktovat pracovníky místně příslušné KHS.

MVDr. Renata Skaličková, KHS Zlín

1 thoughts on “Dobrý den, ke zřízení ordinace psychiatra potřebuji mít schválený provozní řád. Jaké jsou požadavky na dezinfekci prostor, pokud zde nedochází k odběru biologického materiálu, ani provádění parenterálních zákroků..? Dle vyhlášky 195/2005 stačí používat dezinfekční přípravky pouze k úklidu WC? A je nutné oděv lékaře prát v prádelně? Děkuji za odpověď”

  1. V případě, že by se jednalo o pracoviště, kde se NEprovádějí parenterální zákroky – stačila by dezinfekce WC, a úklid ostatních prostor jen za použití běžných detergentů..?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *