Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Kontakt na Vás jsem získala u metodika zdravotní péče na krajském úřadě. O co jde: V současné době reviduji standardy oš. péče a tak bych velmi ráda upravila vše tak, aby text byl v souladu s platnými postupy. Také zavedení do praxe je samozřejmě žádoucí:-). Jsme zdravotnické zařízení – domácí zdravotní péče. K výkonům patří převazy chronických ran. A nyní řešíme, jak přistupovat k těmto ranám ve smyslu zachování aseptického přístupu. Můj dotaz zní, jestli lze v domácím prostředí ponechávat materiál v obalu (máme jej uložen v uzavřené nádobě).Dále zda můžeme po otevření obalu (papír a folie, ve kterém je sterilní materiál), když nespotřebujeme všechno krytí nebo tampony, ponechat otevřený obal do druhého nebo příp. třetího dne a tento použít na převaz chronické rány, což je povětšinou bércový vřed. Lze tento považován za sterilní nebo dostačující, pokud jej vyjmeme sterilní pinzetou a znovu uzavřeme? Velmi by mne zajímalo, zda je někde metodický pokyn k použití nástrojů a materiálu u převazu chronických ran. Vedeme spor, zda k ní máme přistupovat přísným aseptickým přístupem, který je v domácím prostředí obtížně dodržitelný. A jen pro zajímavost – pojišťovna nám uhradí za spotřebovaný materiál 21,- Kč/převaz. Děkuji Vám i za případnou odpověď, kde něco k problematice najdu na webu, protože vyhláška 195/ 2005 Sb. není pro tuto záležitost moc podrobná. Děkuji, Kostelná

V domácím prostředí lze ponechat sterilní mateliál v neporušeném obalu a v uzavřené nádobě.

Otevřený(tampony,čtverečky..),i když používáme sterilní nástroje ,nelze po otevření považovat za sterilní, ale jenom čistý. Lze použít na ošetření a promazávání okolí-ne do rány.

Nástroje a materiál používaný k přímému kontaktu s ránou-i chronickou-musí, stejně jako primární krytí, být sterilní ( MT, masti, gely, materiály vlhké terapie).

Chronická rána není sice většinou nikdy sterilní, ale v důsledku nedodržení správného postupu může z infikované rány přejít až ke kriticky kolonizované ráně, rozsáhlé infekci, gangreně …

Proto i v domácím prostředí musíme  při ošetřování chronické rány dodržova zásady asepse a sterility.

M.Holoubková

2 thoughts on “Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Kontakt na Vás jsem získala u metodika zdravotní péče na krajském úřadě. O co jde: V současné době reviduji standardy oš. péče a tak bych velmi ráda upravila vše tak, aby text byl v souladu s platnými postupy. Také zavedení do praxe je samozřejmě žádoucí:-). Jsme zdravotnické zařízení – domácí zdravotní péče. K výkonům patří převazy chronických ran. A nyní řešíme, jak přistupovat k těmto ranám ve smyslu zachování aseptického přístupu. Můj dotaz zní, jestli lze v domácím prostředí ponechávat materiál v obalu (máme jej uložen v uzavřené nádobě).Dále zda můžeme po otevření obalu (papír a folie, ve kterém je sterilní materiál), když nespotřebujeme všechno krytí nebo tampony, ponechat otevřený obal do druhého nebo příp. třetího dne a tento použít na převaz chronické rány, což je povětšinou bércový vřed. Lze tento považován za sterilní nebo dostačující, pokud jej vyjmeme sterilní pinzetou a znovu uzavřeme? Velmi by mne zajímalo, zda je někde metodický pokyn k použití nástrojů a materiálu u převazu chronických ran. Vedeme spor, zda k ní máme přistupovat přísným aseptickým přístupem, který je v domácím prostředí obtížně dodržitelný. A jen pro zajímavost – pojišťovna nám uhradí za spotřebovaný materiál 21,- Kč/převaz. Děkuji Vám i za případnou odpověď, kde něco k problematice najdu na webu, protože vyhláška 195/ 2005 Sb. není pro tuto záležitost moc podrobná. Děkuji, Kostelná”

  1. Vážení čtenáři!
    Zapojte se i Vy do odpovědí a přispějte svými postřehy a vědomostmi k tématu (samozřejmě i ke všem ostatním )
    Děkuji za aktivní spolupráci
    Ivan Kareš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *