Dobrý den,Měla bych prosím dotaz ohledně Helix testu při parní sterilizaci v zubní ordinaci. Kolegyně přišla s informací, že by se měl indikátor Helix testu nejenom vkládat do speciální spirály ale také zabalit do obalu papír/folie a vkládat do sterilizátoru při samotné sterilizaci. Nemohla jsem tuto informaci nikde na webu dohledat. Je to takhle potřeba?

Helix test tj. test pro specifické zkoušky u malých parních sterilizátorů (používaný nejen ve stomatologii)

viz. ČSN EN ISO 11140-6

Sterilizace výrobků pro zdravotní péči – Chemické indikátory – část 6: Indikátory typu 2 a zátěžové prostředky pro zkoušení výkonu malých parních sterilizátorů.

Požadavky dle příl. č. 4. vyhl.č. 306/2012 Sb.

viz. kap.IV.IX. Kontrola účinnosti sterilizačních přístrojů,

citace dle odst. b/čl. 1. nebiologické systémy, kde se mj. uvádí: „v případě sterilizace zdravotnických předmětů s dutinou se musí kontrola provádět vždy

s použitím zkušebního tělesa podle určené normy, které ztěžuje přístup sterilizačního media.“  pozn. dále nespecifikováno…..

Z uvedeného vyplývá, že se kromě „standarního“ testu s prázdnou komorou (který se provádí v programu DB/Helix test před začátkem vlastní sterilizace),

a pokud vsázka obsahuje předměty s dutinou, provede také kontrola, při sterilizačním programu spolu s materiálem.

Běžná praxe v ordinacích je použití BD/Helix testu u autoklávu volně vložené PCD tělísko na polici/tácech v blízkosti dveří = ztížená podmínka.

Vložení PCD tělesa s chemickým testem ještě do obalu papír/fólie lze pokládat za ještě přísnější kritérium testování.

Testy pro specifické zkoušky (kromě jiného) se tedy liší tím, zda se provede testace buď: samotného přístroje ve speciální programu s prázdnou komorou,

čímž lze po kladné interpretaci výsledku reakce konstatovat, že je přístroj schopen sterilizovat duté předměty

anebo se provede také testování ve sterilizačním programu s materiálem, což po kladném výsledku – vyhodnocení interpretuje správnost sterilizačního procesu i předmětů s dutinami.

To druhé se provádí např. při validacích procesů, kde jsou vyhledávány nejpřísnější kritéria sterilizačních procesů s odpovídající vsázkou.

PCD těleso s testem pak může být vloženo i do dvojitého obalu papír/fólie v případě, že jsou duté předměty/nástroje takto standardně baleny.

s pozdravem

Richard Janů

manažer sterilizace/obchodní oddělení

HENRY SCHEIN s.r.o. Černokostelecká 24| Praha 10, 100 00

HENRY SCHEIN s.r.o.  VIENNA POINT 2, Vídeňská 119 d, 619 00 Brno,

Mob: ­+420 603 511 935

Email: richard.janu@henryschein.cz

http://10.42.16.18/images/stories/loga/Henry-Schein.jpg

1 thoughts on “Dobrý den,Měla bych prosím dotaz ohledně Helix testu při parní sterilizaci v zubní ordinaci. Kolegyně přišla s informací, že by se měl indikátor Helix testu nejenom vkládat do speciální spirály ale také zabalit do obalu papír/folie a vkládat do sterilizátoru při samotné sterilizaci. Nemohla jsem tuto informaci nikde na webu dohledat. Je to takhle potřeba?”

  1. Při parní sterilizaci se provádí denně kromě vakuového testu, pochopitelně provádí-li sterilizátor vakuové cykly, test pronikání páry, a to s použitím příslušného zátěžového PCD tělesa. Sterilizují-li se předměty s dlouhými dutinami, musí se použít zátěžové PCD těleso podle normy ČSN EN ISO 11140-6 nebo podle již neplatné normy ČSN EN 867-5, do kterého se vkládá chemický indikátor třídy/typu 2 podle ČSN EN ISO 11140-1. Toto PCD těleso spolu s CHI bývá též někdy nazýváno jako „Helix test“.
    Kromě denního testu pronikání páry se každý sterilizační cyklus monitoruje stejným způsobem, tj. s užitím PCD tělesa s vloženým CHI.
    Obaly slouží k ochraně vysterilizovaných předmětů před sekundární kontaminací až do jejich použití a jsou navrženy tak, aby umožňovaly snadný průnik sterilizačního média. Proto není nutné vkládat PCD těleso s vloženým CHI do dalšího obalu.
    Naopak na co bych v této souvislosti kladl důraz, tak je to používání správného PCD tělesa a jeho udržování v dobrém stavu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *