Dobrý deň! Chcela by som poprosiť o radu ohľadom ošetrenia očných mikroinštrumentov pred sterilizáciou v autokláve Statim2000. Konkrétne sa jedná o inštrumenty s dutinou.Kolegyňa tvrdí, že sa nesmú utierať , dokonca ani vzduchom odstrániť vodu z dutín – prefúknuťpo umytí, pretože sa na nich usádzajú drobné vlákna, ktoré pod mikroskopom a vlastne v oku sa môžu správať ako cudzie teleso. Jej postup je taký, že inštrumenty rovno po dekontaminácii a oplachu naloží do kazety a dá sterilizovať. Je potom možné, že dutými inštrumentami bezpečne preniká para?

Vyhláška 306/2012 (CZ) i vyhláška  553/2007 (SK) definují požadavky na sterilizovaný materiál  v příloze 4  kap IV.II.1 (CZ) resp  v příloze 3, čl. B7 (SK).  Materiál musí být suchý.

 

 Sterilizátor Statim 2000 pracuje s tzv superatmosférickým odvzdušněním; tzn, že pracuje pouze s pulsy v rámci přetlaku a poté probíhá náběh na sterilizační expozici. Tyto cykly se vyznačují velmi malým koeficientem zředění (více o tomto parametru v materiálu „Základy parní sterilizace“ str. 63 zde:    http://www.scherex.cz/ke-stazeni/) a malou tlakovou  a teplotní dynamikou ve fázi odvzdušňování.

Pokud je v dutině voda nebo vlhkost ve formě kapek, není cesty, jak vlhkost na začátku sterilizačního cyklu odstranit vyjma mechanického odstranění nebo odpaření.  Odpar v případě Statimu nepřichází do úvahy, a mechanicky, jak popisujete, realizováno není. Může nastat stav, kdy v dutině zůstane několik kapek vody, mezi nimiž mohou být ostrůvky vzduchu a tato sestava může spolehlivě zablokovat přístup páry k vnitřní ploše dutiny. Zmíněná malá dynamika v přípravných fázích kapky  zcela neodpaří a vzduch neodstraní.

 Před časem prováděli technici testování účinnosti sterilizace. Po nastavení parametrů provedli měření s dutinovými tělesy a po skončení sterilizační expozice cyklus přerušili. S každým následujícím cyklem byly výsledky testů horší, i když parametry procesu byly téměř ideální. Vzhledem k absenci sušení zůstala v dutině vlhkost, která zabránila průniku páry a test se nezbarvil. Odstranění vlhkosti profouknutím problém vyřešilo.

 U vašich nástrojů záleží na konstrukci, tvaru, délce a průměru, charakteru dutiny, poloze nástroje před a během sterilizace, materiálu, tloušťce stěny. Faktorů je více.

Požadavek na dokonalou suchost materiálu není samoúčelný a je nutno jej respektovat nejen proto, že to požaduje normativní předpis, ale vychází z fyzikálních principů.

 

 

 

Pavel Filouš, Scherex

 

pf@scherex.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *