Prosím o odpovědi na následující dotazy:1. Dle ust. vyhl. 306/12 Sb. je nutné naplnit toulec k uchování podávek konzervačním, resp. dezinfekčním roztokem. F. Ekolab uvádí jako variantu pro toto použití Sekuspt forte, obsahující formaldehyd, a je tudíž(i dle některých tvrzení Ekolabu) třeba roztok uchovávat v uzavřené nádobě, což u toulce nelze splnit – prosím o vysvětlení.2. Tedy které konkrétní d.prostředky lze k tomuto účelu použít?3. V současné době by měla být všechna pracoviště gastroenterologie vybavena mycím a dez. přístrojem. Proč se tento požadavek vztahuje na pracoviště, která provádějí vyšetřování nesterilních tělních dutin, ale u ostatních endoskopických pracovišť, provádějících např, cystoskopie, bronchoskopie aj . se myčka nepožaduje? Děkuji. M.Z.

1) Vhodné chemické přípravky pro uchování podávek jsou kromě konzervačních roztoků také dezinfekční viz. Vyhláška č.306/2012 Sb., které jsou výrobcem/distributorem doporučeny k tomuto účelu. Dezinfekční přípravky, určeny pro vyšší stupeň dezinfekce, viz Váš příklad a jiné, mají vyšší koncentraci, větší objem, jinou  časovou limitaci a požadavek  kryté nádoby. Shodné požadavky nelze uplatnit pro přípravky doporučené v nižší koncentraci pro nástroje/ podávky v toulci včetně výrazně menšího objemu roztoku a časového limitu 24 hodin. Je třeba si srovnat koncentrace doporučených dezinfekčních přípravků pro tzv. nástrojovou dezinfekci  a VSD. V případě negativního vnímání formaldehydu senzoricky, máte možnost volit dezinfekční přípravky s jinou účinnou látkou.

2)   Mycí a dezinfekční zařízení / mechanická nebo automatická/ ve vztahu pro vyšetřovací endoskopy jsou závazná dle vyhlášky č. 92/2012 Sb. o požadavcích na minimální technické a věcné vybavení zdravotnických zařízení a kontaktních pracovišť domácí péče. Zdravotnický prostředek musí být standardně ošetřen pro všechny pacienty při vyšetřování nesterilních tělních dutin a při ručním mytí malého počtu endoskopů a velkým počtem výkonů není zaručena standardnost ručního postupu. Na rozdíl od VSD   je u DD/ dvoustupňová dezinfekce/  rozsah spektra účinnosti omezený.  VSD nevylučuje použití MDZ ani  ruční postupy. U operačních a vyšetřovacích endoskopů/ jiné než digestivní/ je   proces sterilizace a VSD  pojistkou a standardem pro výkony mikrobiálně fyziologicky neosídlených tělních dutin. Postupy VSD/ sterilizace a DD jsou nesrovnatelné.

RNDr. Jaroslava Zelenková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *