Prosím o sdělení podmínek sterilizace v ambulantním provozu. Jsme ambulantní provoz a máme sterilizátor přímo v ambulanci. Nemáme oddělenou před sterilizační přípravu – část pro mechanickou očistu, dezinfekce a následnou sterilizaci. Vše se odehrává přímo v ambulanci, kde navíc podáváme chemoterapii. Myslím, že toto není správný postup, ale naše manažerka kvality má na toto jiný názor-není to podle ní chybný postup. Prosím o informace, případně odkazy na zákon či vyhlášku. Děkuji. Bc. L. Šrajerová

Provádění předsterilizační přípravy a sterilizace se řídí dle požadavků uvedených v příloze č. 4 k vyhlášce č. 306/2012 Sb., o podmínkách předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a o hygienických požadavcích na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče, v platném znění.

Povinnost mít v ambulantním provozu stavebně oddělenou část pro předsterilizační přípravu a následnou sterilizaci není stanovena žádným předpisem. Je tedy potřeba upravit režim ambulance tak, aby tyto činnosti byly prováděny na konci pracovní směny nebo alespoň mimo dobu, kdy jsou podávány chemoterapie.

 

MVDr. Renata Skaličková, KHS Zlínského kraje

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *