Dobrý den, chci se zeptat na program nebalené nástroje s expozicí 4 min. Ve vyhlášce č. 306 je uvedeno, že tento program lze použít jen pokud hodnota vakua dosáhne min.13 kPa. Většina výrobců má tento program nastaven tak, že první evakuace je dostatečně hluboká (12 – 10 kPa), ale druhá je nastavena na hodnotu nižší (15 – 20 kPa), nebo následně používá fázi nahřívání (propařování), která je v rozmezí(180 – 120 kPa) a do podtlaku vůbec nejde. Lze takto nastavené programy používat v souladu s vyhláškou. Děkuji

Vyhláška č. 306/2012 Sb. stanoví pro parní sterilizační přístroje, které používají programy s dobou sterilizační expozice 4 a 7 min, mj. podmínku, že „dosahují ve fázi odvzdušňování tlaku alespoň 13 kPa“.

Vzhledem k tomu, že tato podmínka není dále jinak upřesněna, bude splněna už tím, pokud přístroj dosáhne ve fázi odvzdušňování tlaku 13 kPa alespoň 1×.

Stupeň odvzdušnění není dán jen absolutní hodnotou tlaku, kterého je přístroj schopen dosahovat, závisí také na počtu a konfiguraci evakuačních fází, rychlosti evakuace a míře propařování při cyklické evakuaci. Nadto se stupeň odvzdušnění prokazuje splněním příslušných testů.

Pozn.: Tato legislativní podmínka u moderních přístrojů, které splňují normy EN 285 nebo EN 13060, je anachronismem.

 

Ing. Zdeněk Švéda

BMT Medical Technology s.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *