Může uklizečka nosit při práci na Centrálních operačních sálech gelové nehty? Vyhl. č.306/2012, příloha č.3 se vyjadřuje pouze k zdravotnickým pracovníkům. Uklizečky argumentují, že neposkytují přímou péči o pacienty a že pracují v rukavicích- takže gelové nehty můžou mít. Děkuji. S pozdravem L.Řeháková

Platná vyhláška MZ ČR č. 306/2012 Sb. skutečně hovoří pouze o zdravotnických pracovnících. Pokud tedy váš provozní řád toto neupřesňuje a nezavazuje tak i nezdravotnické profese, pak se na ně zákaz nevztahuje.

Ivan Kareš

1 thoughts on “Může uklizečka nosit při práci na Centrálních operačních sálech gelové nehty? Vyhl. č.306/2012, příloha č.3 se vyjadřuje pouze k zdravotnickým pracovníkům. Uklizečky argumentují, že neposkytují přímou péči o pacienty a že pracují v rukavicích- takže gelové nehty můžou mít. Děkuji. S pozdravem L.Řeháková”

  1. Dobrý den,
    byla jsem v Praze na přednášce Hygiena rukou, přednášela MUDr. Zelenková, vznesla jsem stejný dotaz a dostala jsem odpověď, že vyhl. 306 je o požadavcích na zdravotnická zařízení(né o zdravotnických pracovnících)a že se samozřejmě vztahuje na všechny pracovníky na pracovištích, kde je prováděná chirurgická nebo hygienická dezinfekce rukou.Tedy, že samorřejmě i uklizečky, které přichází do kontaktu s okolím pacienta musí mít nehty upravené, krátké, čisté.
    Děkuji.
    S pozdravem L.Řeháková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *