Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak dlouho po dvoustupňové sterilizaci lze při správném skladování použít zdravotnický prostředek (např. laryngoskopická lžíce). Ve vyhlášce je uvedeno, že “Zdravotnické prostředky podrobené dvoustupňové dezinfekci jsou uloženy shodným způsobem…”, určuje se tedy způsob skladování, ale nezmiňuje se délka skladování po dvojstupňové dezinfekci. Rovněž se nemusí vést deník, kdy byl prostředek dezinfikován, jen deník pracovního roztoku? Děkuji. P.Kopecký

K Vašemu dotazu sděluji, že délka skladování je shodná jako pro VSD,  pro krátkodobé skladování   8 hodin nebo ve speciálních skříních, kde je doba stanovena  výrobcem.

Pro  dvoustupňovou dezinfekci se  vede zápis v deníku s datem přípravy pracovního roztoku, jménem pracovníka, koncentrace a expozice a identifikačním číslem  použitého zdravotnického prostředku.

S pozdravem  RNDr. Jaroslava Zelenková

4 thoughts on “Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak dlouho po dvoustupňové sterilizaci lze při správném skladování použít zdravotnický prostředek (např. laryngoskopická lžíce). Ve vyhlášce je uvedeno, že “Zdravotnické prostředky podrobené dvoustupňové dezinfekci jsou uloženy shodným způsobem…”, určuje se tedy způsob skladování, ale nezmiňuje se délka skladování po dvojstupňové dezinfekci. Rovněž se nemusí vést deník, kdy byl prostředek dezinfikován, jen deník pracovního roztoku? Děkuji. P.Kopecký”

  1. Prosím, můžete mi objasnt, co je myšleno identifikačním číslem použitého zdrav. prostředku? Jedná se o id. č. vyšetřovacího nástroje nebo dezinfekčního prostředku? Děkuji

  2. Jedná se o identifikační číslo dezinfikovaného zdravotnického prostředku, tedy např. nástroje.

  3. Dobrý den, chci se zeptat na výrobce speciálních skříní k uložení např.laryngoskopu a jak dlouhou dobu uložení v těchto skříních přibližně výrobci garantují? Děkuji za odpověď.

  4. Upřesnění dotazu – jedná se o laryngoskop podrobený dvoustupňové dezinfekci a dobu možného uskladnění ve speciální skříni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *