Dobrý den, ve vyhlášce č.306/2012 se v odstavci frekvence použití biologických indikátorů píše na straně 3975 pod č.3 jedenkrát za měsíc u sterilizátorů, které jsou umístěny na odděleních centrální sterilizace či sterilizačních centrech, operačních sálech…atd. Rozumím tomu dobře,když si myslím, že 1x za měsíc se provádí kontrola biologickými indikátory na CS a sterilizačních centrech a na operačních sálech pouze v případě, že sterilizují i pro jiná pracoviště. Jinak sály 1x měsíčně kontrolu biologickými testy nemusí mít. Děkuji za odpověď.

Nikoliv, přesná citace vyhlášky č.306/2012 Sb Přílohy č.4 IV.IX. Kontrola účinnosti sterilizačních přístrojů, odst.2. a)….Frekvence použití biologických indikátorů:

3. jedenkrát za měsíc – u sterilizátorů, které jsou umístěny na odděleních centrální sterilizace či sterilizačních centrech, operačních sálech, operačním traktu a na pracovištích, která sterilizují materiál pro jiná pracoviště,

To znamená, že se kontrola účinnosti na vyjmenovaných pracovištích provádí 1x měsíčně a na dalších pracovištích (podtrženo!) pak jen tehdy, pokud sterilizují materiál i pro jiná pracoviště.

Ivan Kareš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *