Dobrý den, prosím existuje nějaká studie na nošení umělých nehtů ve zdravotnictví ve vztahu k účinnosti dezinfekce na ruce? Děkuji

K nošení umělých nehtů ve zdravotnictví uvádím citaci z článku Petra Havlíčka z www.osetrovatelstvi.info/articles.php?article_id=67

„1. Používat gelové nehty na rukách zdravotníků se nedoporučuje z toho důvodu, že:
– Počet kolonií mikrobů, které byly nalezeny na gelových nehtech, je vyšší než počet kolonií na přírodních nehtech;
– Umělé nehty jsou spojovány s horším prováděním hygieny rukou;
– Umělé nehty vedou častěji k proděravění rukavice.
Všechny tyto faktory zvyšují riziko přenosu mikrobů na pacienta, čímž se může nepříznivě ovlivnit jeho zdraví.
(Angela Toles – Artificial Nails: Are They Putting Patient at Risk? A Review of The Research; Journal of Pediatric Oncology Nursing, 2002;19: 164-171)

2. Také v doporučeních Světové zdravotnické organizace se autoři staví k používání umělých nehtů negativně. Zdůvodňují to tím, že přibývá důkazů o tom, že umělé nehty přispívají k přenosu patogenů na pacienty. Poukazují rovněž na to, že zdravotníci s umělými nehty mají na konečcích prstů více gram-negativních patogenů než zdravotníci s přírodními nehty, a to jak před, tak i po mytí vodou a mýdlem nebo dezinfekcí alkoholovým přípravkem. (WHO Guidelines on Hand Hygiene in Health Care, 2009)

Věřím, že tyto argumenty přispějí k lepší orientaci v problematice používání umělých nehtů ve zdravotnictví a pomohou každému zdravotníkovi v jeho rozhodování, zda mít či nemít umělé nehty.“

Současně platná vyhl.MZ ČR č. 306/2012 Sb. uvádí v příloze č.3 c) „…Úprava nehtů nesmí ohrožovat zdravotní stav pacienta zejména s ohledem na možné šíření nemocničních nákaz a nesmí bránit poskytování zdravotní péče v plném rozsahu. …“

Ivan Kareš


 

8 thoughts on “Dobrý den, prosím existuje nějaká studie na nošení umělých nehtů ve zdravotnictví ve vztahu k účinnosti dezinfekce na ruce? Děkuji”

  1. Studie v Česku nebyla na toto téma provedena. Pokud si do vyhledávače, např. http://www.altavista.com dáte anglické výrazy pro nehty, šperky, infekce, NN, apod., tak najdete řadu článků o prokázaných infekcích až úmrtí pacientů v souvislosti s umělými nehty a prsteny zdravotníků. Významné studie prováděli hlavně v italských fakultních nemocnicích.
    Je škoda, že si některé věci zdravotníci pořád neuvědomují. Tak, jak si horník v dole nedovolí zapálit, protože by to jeho a ostatní stálo život, tak zdravotník musí respektovat, že nesmí ohrozit jak život pacienta, tak i svůj. Jestliže chtějí mít dlouhé nehty, nosit šperky, tak měli jít pracovat do banky, a ne do zdravotnictví.

  2. Dobrý den,souhlasím se zákazem gelových nehtů,které neudělá profesionálka a klientka chodí na pravidelné doplňování.A jak píšete že se s gelovými nehty lépe protrhnou rukavice tak to není pravda.Kdo měl kdy gelové nehty tak ví že jsou ,,tupé ´´ a sotva se s nima poškrábete když vás něco svědí.Do zdravotnictví mě tedy přijdou nevhodné.Ale s čím nesouhlasím je úplný zákaz lakování nehtů bezbarvým lakem.Připadá mi to už jako úplná BUZERACE sester a úplné degradování jejich osobnosti.Nakrátko ostříhané nehty nalakované bezbarvým lakem nebo zpevňovačem by měli být u sester povoleny.Doufám že už se konečně někdo na těch pověstných místech chytne za nos a uvědomí si že sestry jsou taky jen lidi !Až vymyslíte dezinfekci co nežere i ruce a nehty,tak by byli takové nařízení na místě.Děkuji Trsová

  3. Dobrý večer, můžete mi odpovědět na dotaz, který tady vznesla paní Dis. Miroslava Trsová de 7.10.2013??
    Také mi připadá naprostá buzerace ve zdravotnictví, že sestry nemohou mít na nehtech ani průsvitný lak, nebo průsvitnou výživu na nehty??
    Tohle to je přece do nebe volající!!!
    Děkuji a zdravím.

  4. Citovanou vyhláškou vyžadované „Přirozené nehty musí být upravené, krátké, čisté“. Z toho vyvozuji, že upravené = přiměřeně vyživované či chráněné. Taková úprava jistě neohrožuje zdravotní stav pacienta a nebrání poskytování zdravotní péče v plném rozsahu. Souhlasím proto plně se Soniným názorem.

  5. Tak jako si namažu ruce ochraným krémem, tak si budu i chránit své nehty bezbarvým zpevňujícím gelem a vůbec se nejedná o nehet umělý !!! Pane Kareši, navštivte některé kvalitní nehtové studio a nechte si vysvětlit, co jsou to gelové nehty !!! Opravdu už je to buzerace a potlačování lidské osobnosti. Tyto zákazy většinou vymyslí ten, kdo o tom vůbec nic neví. Zdravím a doufám, že zdravý rozum zvítězí.

  6. Dobrý večer, nikde se ve vyhlášce 306/2012 nepíše o laboratořích a přesto nám zakazují nosit gelové nehty a dokonce nesmíme mít ani nalakované nehty. My přitom vůbec nepřicházíme do styku s pacientem. Co vůbec nechápu, jak souvisí nalakovaný nehet s ochranou zdraví. Může mi to někdo vysvětlit?
    Děkuji.

  7. Dobrý den, jak souvisí upravené, nalakované nehty (bez ohledu na barvu) s výkonem práce zdravotní sestry? To jako sestra co má upravené nalakované nehty červeným lakem vykoná špatně svoji práci, zatím co upravené nehty nenalakované je známka dobře vykonané práce? Nerozumím jaký vliv má na výkon zdravotní sestry barva jejich nehtů. A kdo rozhodl o tom, že právě barva nehtů nesmí být jiná než bezbarvá či světle růžová.
    Jana Zajíčková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *