Dobrý den, musí být oddělení nebo ambulance vybaveno lékárničkou pro personál nebo lze použít prostředky dostupné na daném pracovišti? Děkuji.

Počet lékárniček první pomoci a jejich obsah zatím není  žádným obecně závazným právním předpisem stanoven.

Dle ustanovení § 102 odst. 6 zákoníku práce zaměstnavatel přijímá opatření pro případ zdolávání mimořádných událostí, jako jsou havárie, požáry a povodně, jiná vážná nebezpečí a evakuace zaměstnanců včetně pokynů k zastavení práce a k okamžitému opuštění pracoviště a odchodu do bezpečí; při poskytování první pomoci spolupracuje se zařízením poskytujícím závodní preventivní péči.

Dalším předpisem, který pojednává o prostředcích první pomoci, je ustanovení § 2 odst. 1 písm. f) zákona č. 309/2006 Sb., (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci), ale také přesně nestanoví kolik a jakých lékárniček má být na pracovišti umístěno. To však pouze stanoví, že zaměstnavatel je povinen zajistit, aby pracoviště byla vybavena v rozsahu dohodnutém s příslušným zařízením poskytujícím závodní preventivní péči prostředky pro poskytnutí první pomoci a vybavena prostředky pro přivolání zdravotnické záchranné služby.

Ing. Pavlína Pencová, KHS Zlín

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *