Při sterilizai živných médií v autoklávu Agarster IV (objem pracovní nádoby 10 l ) používáme při průběžné kontrole chemické indikátory (trubička Browne 7301) s možností ponoření do sterilizované kapaliny (121°C/15 min). Bylo nám doporučeno používat také biologické indikátory. Znáte biologický indikátor s možností ponoření do sterilizované kapaliny ? Děkuji za odpověď. J.H.

Sterilizace jakékoliv kapaliny – speciálně ale živých médií má být kontrolována bioindikátory. Neexistují ale bioindikátory, které by se daly ponořit do kapaliny a pak z té opět izolovat (příliš náročné) Jediná možnost je používat tzv. Referenčni nádobu s definovaným množstvím spór – například v kapalné formě (dodává firma STERIS, produktová řada “Verify” na americkém trhu).

Jiná možnost je ten celý proces s tímto bioindikátorem validovat (a pravidelně revalidovat) a v praxi dále používat trubičky BROWNE. Validace je ale náročná pokud se týká medií a živých kultur – musí se dokázat že tam není vliv na “falešně negativní” výsledky působením nějakých cukrů nebo antibiotik které v těch médiích většinou bývají.

 

Blanka Gstettner

Area Manager Central & Eastern Europe

STERIS Infection Prevention Technologies

Tel./FAX: +43 1 3209319
Mobil: +43 650 62 17 480
e-mail: Blanka_Gstettner@Steris.com

www.steris.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *