Dobrý den, existuje předpis, který zakazuje používat kartáčky při ruční mechanické očiště dekontaminovaných chirurgických nástrojů ? Existuje předpis, který přikazuje provádět ruční mechanickou očistu nástrojů po dekontaminaci pod hladinou vody ? Ve vyhlášce č.195/2005 Sb. jsem nic takového nenašla. Můžete mi prosím poradit? Děkuji

Dekontaminace použitých nástrojů (jejich dezinfekce a čištění) je součástí souboru činností, předcházejících vlastní sterilizaci. Platný Standard ošetřovatelské péče MZ „Dezinfekce zdravotnických prostředků ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociální péče“, VARIA/7, květen 2010, Verlag Dashöfer definuje ruční mytí zdravotnických prostředků (ZP) jako „nestandardní postup v otevřeném systému, který zvyšuje riziko vzniku infekčního aerosolu“. Standardní je užití mycího dezinfektoru, kde všechny kroky probíhají v uzavřeném cyklu bez ohrožení pracovníků.

Tím, že vzniká infekční aerosol v pracovním prostředí, zvyšuje se riziko profesionální nákazy personálu. Proto čištění pod hladinou vody či dezinfekčního roztoku, proto dekontaminace zdravotnického prostředku úplně ponořeného v roztoku. Používání kartáčků a jiných čistících pomůcek je většinou nutné, určitě není zakázáno ( pokud výrobce ZP neurčí jinak ). Je ale třeba klást důraz na minimalizaci vzniku infekčního aerosolu, tedy i s těmito pomůckami pracovat pokud možno pod hladinou roztoku a používat striktně předepsané OOPP.

Ivan Kareš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *