Dobrý den, dle jaké legislativy se provádí výstavba infekčních oddělení ? Vyhl.č.92/2012 např. izolační boxový systém nepožaduje. Musí být vyšetřovna lékaře vybavena umývadlem ? Příl.č.2 bod 9 vyhl.č.92/2012 toto rovněž nepožaduje, děkuji

ad 1) Vyhláška MZ ČR č. 92/2012 Sb. o požadavcích na minimální technické a věcné vybavení zdravotnických zařízení ….., v platném znění, skutečně izolační boxový systém nepožaduje a pokud je mi známo, neřeší ho ani žádný jiný právní předpis. Základním vybavením každého lůžkového ZZ, a tedy i infekčního oddělení, jsou pokoje pro pacienty, které jsou dnes už ve většině případů vybavené samostatným sanitárním zařízením (WC, umyvadlo, sprcha). Zde je možné pacienta nebo skupinu pacientů se stejnou infekční diagnózou  náležitě izolovat při uplatňování bariérového ošetřovatelského režimu. Další zásady příjmu a ošetřování pacientů ve ZZ upravuje vyhláška MZ ČR č. 195/2005 Sb., v platném znění.

ad 2) V příloze č. 2 k vyhlášce č. 92/2012 Sb. pod bodem 9 písm. b) je umyvadlo požadováno, ne však pro vyšetřovnu, jak je uvedeno v dotazu, ale jako součást vybavení ordinace.

MVDr. Renata Skaličková, KHS Zlín

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *