Dobrý den, používám v zubní ordinaci horkovzdušný sterilizátor HS 62 A. Ke kontrole sterilizace používáme papírové testy BAg- DryCheck a trubičky BROWNE. O sterilizaci vedeme sterilizační deník, na kazety lepíme steril.testy(papírky BAg-DryCHEck) s datem sterilizace a trubičky BROWNE po nás kontrola z hygieny požaduje označené datem archivovat 1 rok zpětně. Chtěla jsem se zeptat, jestli je tento postup správný. Děkuji Dr.Novotná

Příloha  č. 3 Vyhlášky MZ ČR č. 195/2005 Sb ukládá archivovat pouze denní BD test, dokumentaci úspěšné sterilizace tvoří dále zápis do sterilizačního deníku ( nebo podepsaný záznam registračního přístroje nebo podepsaný výstup z tiskárny ), datované písemné vyhodnocení chemického testu sterilizace v každé vsázce a datované písemné vyhodnocení vakuového testu. Exponované trubičky BROWNE není třeba archivovat.

Ivan Kareš

2 thoughts on “Dobrý den, používám v zubní ordinaci horkovzdušný sterilizátor HS 62 A. Ke kontrole sterilizace používáme papírové testy BAg- DryCheck a trubičky BROWNE. O sterilizaci vedeme sterilizační deník, na kazety lepíme steril.testy(papírky BAg-DryCHEck) s datem sterilizace a trubičky BROWNE po nás kontrola z hygieny požaduje označené datem archivovat 1 rok zpětně. Chtěla jsem se zeptat, jestli je tento postup správný. Děkuji Dr.Novotná”

  1. Dobrý den,
    Jak má prosím vypadat správný zápis do steriliz.deníkú ke sterilizátor HS 62 A?
    Můj obsahuje datum,teplotu, čas,že byl test v pořádku O.k. a podpis. Bylo mi řečeno,že nemám napsáno,že se jedná o kazety v zubní ordinaci.

  2. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, dělám manikúru a pedikúru a mám horkovzdušný sterilizátor. Ráda bych se zeptala na postup kontrol, je nutné nechat kontrolovat přímo zdravotnickou osobou či pověřenou osobou nebo stačí testovat:

    • Chemické indikátorové papírky pro kontrolu účinnosti v horkovzdušných sterilizátorech.
    • Třída 4, dle ISO 11140-1, odpovídající vyhlášce 195/2005 sb.

    popř.jak se uchovávají

    děkuji za odpověď

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *