Dobrý den, chci se zeptat, zda je správný postup sterilizace kovových nástrojů v kontejneru spolu s monopolárním nožem. Pokud je to špatně, jaký je správný postup. Děkuji

Váš dotaz nespecifikuje typ ani výrobce uvedeného zdravotnického prostředku, proto zprostředkováváme tuto odpověď specialisty:

Podle základních požadavků na zdravotnické prostředky je výrobce povinen poskytnout informace o vhodných postupech, které umožňují opakované použití zdravotnického prostředku, a to včetně čištění, dezinfekce, balení, popř ípadě vhodných postupech opětovné sterilizace zdravotnického prostředku, a doporučovaném počtu opakovaných použití, jestliže je zdravotnický prostř edek určen k opakovanému použití. Je proto nutné požadovat informace o správném postupu sterilizace jakéhokoliv zdravotnického prostředku určenému k opakovanému použití po jeho výrobci. Při volbě programu je nutné vzít v úvahu materiálové složení sterilizovaného předmětu a zejména tu skutečnost, zda se nejedná o předmět s tzv. dlouhými dutinami. Jeho umístění v kontejneru a ve sterilizační komoře pak musí odpovídat opět obecně doporučovaným zásadám.

Pokud to výrobce předmětu nezakazuje, je možná sterilizace předmětu společně s jinými předměty v jednom kontejneru.

Ing. Zdeněk Švéda, BMT Medical Technology s.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *